fbpx

Ieder kind verdient de mogelijkheid zichzelf creatief te uiten op de manier die het beste bij hem of haar past. Geen 13-in-een-dozijn ‘werkjes’, maar juist het ontdekken van de eigen creativiteit staat voorop.

Wist je dat:

  • …knutselen de creatieve ontwikkeling van het kind stimuleert. Het daagt uit tot waarnemen en denken. Hoe zit iets in elkaar? Waar begin ik? En hoe ga ik verder?
  • …hierdoor wordt geleerd moeilijkheden aan te pakken, door te zetten, uit te proberen en vindingrijk te zijn of worden?
  • …de ervaring van het zelf mogen en kunnen doen kinderen een enorme boost kan geven die ook op veel andere gebieden doorwerkt?
  • …door te knutselen de motorische vaardigheden ook getraind worden. Materiaal- en techniekkennis worden spelenderwijs vergroot, waardoor het kind de beschikking krijgt over nog meer uitdrukkings- en communicatiemiddelen?
  • …samen creatief bezig zijn de onderlinge contacten bevordert door te leren samenwerken, materiaal te delen en elkaar te helpen?

En wij als leerkracht? Wij hebben de mazzel dat we ze hierbij mogen begeleiden en ervan mogen genieten!

Ben jij een basisschoolleerkracht…

…en wil jij nou ook je klas die verwondering laten voelen wanneer ze een nieuwe techniek leren, of wanneer ze mogen experimenteren met de (veelal onbekendere) materialen? Maar weet je niet helemaal hoe je dit nou aan kunt pakken, zit je in tijdnood of is de inspiratie gewoon even op?

Dan kan ik je zeker helpen!

Creatieve lessen door Studio Kunstig

Wat dacht je bijvoorbeeld van compleet uitgewerkte lesbrieven met een stap voor stap handleiding die je op papier kunt uitdelen maar ook kunt presenteren op het digibord? En om je echt helemaal te ontzorgen komen er binnenkort voor diverse lessen kunstige leskisten beschikbaar. Studio Kunstig bedenkt en verzamelt, het enige wat jij nog hoeft te doen is de les te geven!

Is jouw school gelegen in de regio Eindhoven? Dan heb je ook nog de mogelijkheid om Studio Kunstig in te huren voor een van deze leuke creatieve workshops op jouw school. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch: Studio Kunstig geeft de les en jij mag genieten van je klas! Helaas kan Studio Kunstig vanwege gezondheidsredenen op dit moment geen live lessen/worskhops aanbieden…

De creatieve boeken van Studio Kunstig

Het boek op de foto hiernaast stamt uit 1959, en wow, wat is er een hoop veranderd in de jaren. Natuurlijk de benadering: “het is zo gekozen dat er ook door volstrekt onhandige kinderen na het nauwkeurig opvolgen van de beschrijvingen iets van te maken is”, en ook de gebruikte materialen: “lucifersdoosjes en kurken, waar je er na enkele weken al tientallen van hebt gespaard”.

Ik maakte twee ontzettend leuke creatieve boeken die toch wel iets anders in elkaar zitten dan dit vrolijk geïllustreerde maar o-zo gedateerde exemplaar: ‘Creatieve Experimenten Met Alledaagse Materialen’ en ‘Vandaag teken ik…’.

De eerste staat boordevol open-ended creatieve ideeën waarvoor je waarschijnlijk alleen maar een greep in je kast hoeft te doen, en de tweede zijn teken- en dobbelbladen om zo op een creatieve en speelse manier een tekening op te bouwen. Even niet denken aan ‘hoe hoort het?’, maar gewoon lekker doen! (Klik op de links hierboven om de boeken te bestellen)