fbpx

De rommella

een klein stukje van een tekening

Pfoe. Lockdown. Thuiswerken, thuisschool, alles thuis… De muren komen op je af, je frustratie zit af en toe tegen het plafond… Je ziet ineens alles van je paar vierkante meter wat je voorheen nooit zo was opgevallen. Dat ene plintje wat nog geplakt moest worden, die vlek op de muur waar je toch eigenlijk echt eens wat aan moet doen, die berg wasgoed die veel te snel lijkt te groeien, en die vervelende rommella waar alles uitpuilt…

Je hebt vast weleens gehoord van de uitdrukking ‘van de nood een deugd maken’. En nou bedoel ik niet dat je nu ineens al die klusjes moet gaan oppakken. Nee, daar zijn we tijdens de eerste lockdown al mee begonnen, en trouwens, de bouwmarkten zijn ook dicht. 

Probeer dat ene frustratiepuntje, die rommella, nou eens in te zetten als creatief rustpuntje. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een potlood, pen of stift, papier en wat lef om ‘om te denken’.

  • Zoek in je rommella (of bak, of je hele huis) kleine voorwerpen bij elkaar, die op een papier passen. 
  • Verzamel alle voorwerpen op tafel voor je. Bekijk ze van verschillende kanten. Leg ze een voor een op je papier, en probeer eens verder te kijken dan wat je eigenlijk ziet.
  • Kijk, je perforator bijvoorbeeld. Dat lijkt net een bek. Waarvan? Van een krokodil? Of een leeuw? Of een brutaal billenbijtertje? Want hé, alles kan he, het hoeft niet ‘echt’ te zijn, in je fantasie kan alles. Maar het mag natuurlijk ook wel ‘echt’, probeer maar eens. En als je bijvoorbeeld naar een rolletje plakband kijk, kan ik me zo voorstellen dat het het hart van een bloem is. Met dan een schroevendraaier als steeltje eronder… En een vork, wat zou ik daar eens van kunnen maken???
  • Wanneer je een leuk idee hebt, dan leg je je voorwerp op het papier, en ga je de rest erbij tekenen. Alles kan, laat je al tekenend meeleiden door je fantasie. Het hoeft niet ‘mooi’ te zijn, het hoeft niet ‘af’ te zijn. Gewoon even spelen met de zooi in je huis en je fantasie.
een tekening van een gekke vogel met ogen van de handvaten van een schaar

Als je tekening klaar is kun je er een foto van maken, om zo het resultaat te bewaren. De voorwerpen kunnen weer terug in de rommella, en jij hebt er weer een kunstwerk bij!

En nu heb ik dit dus gerecht aan jullie, thuiswerkende volwassenen. Maar voor kinderen is dit natuurlijk zeker zo leuk. Jullie kunnen het gezellig als gezinsactiviteit doen (jay, is weer eens wat anders dan koekjes bakken!), of laat verveelde kinderen lekker hun creatieve gang ermee gaan terwijl jij toch echt dat ene verslag af moet maken of in die niet-storen-call zit. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *