Ik snap dat je natuurlijk graag zou willen weten of dit je echt zoveel tijd bespaart, en of dit echt wel geschikt is voor jouw klas. En daarom geef ik je hieronder een voorbeeldles, gewoon helemaal gratis! Klik erop, geef deze les (of ga er lekker thuis mee aan de slag) en geniet!
En als extraatje wanneer je een les bestelt, krijg je van mij een presentatiefilmpje van de werkbeschrijving. Op die manier kun je alles stap voor stap aan je klas laten zien. Dit is natuurlijk wel heel handig voor de uitleg, zodat de leerlingen niet al afgeleid worden door de volgende stappen die er te zien zijn wanneer je de complete werkbeschrijving zou afbeelden. (Oja, het filmpje is zonder geluid. Op die manier kun jij zelf als leerkracht de uitleg doen, en er meer of minder bij vertellen al naar gelang de behoefte van je klas, en wordt er ook niemand afgeleid door mijn gezellige zachte G…) Wanneer je klassikaal werkt kun je bijvoorbeeld de stappen stil laten staan tot wanneer de groep verder gaat met de volgende stap. Is je groep al wat zelfstandiger, dan zou je ervoor kunnen kiezen ze aan de hand van de complete werkbeschrijving die je ofwel op het digibord toont, ofwel per kind uitprint, zelfstandig aan het project te laten werken.
* Uit ervaring (ik stond bijna 14 jaar voor de klas in het speciaal onderwijs) weet ik dat zo’n stappenplan ook erg goed werkt voor de wat meer structuurgevoelige kinderen! *