Stel je voor: je zit in je klas, en daar kom ik binnen. Met heel veel piepschuim. Ballen, eieren, vierkantjes, hele platen, vreemdgevormde restjes… Ook zijn er stokjes. Satéprikkers, cocktailprikkers, luciferhoutjes, ijsstokjes en zelfs een bergje houten wasknijpers. En mesjes, en een piepschuimsnijder, wow!

Binnen in je kriebelt er iets. Een verwachtingsvolle kriebel. Wat zou je hier toch allemaal mee kunnen maken…

Ik leg uit dat we niet naar een voorbeeld gaan werken. Huh? Ja, want je idee, dat zit in jou, niet in een voorbeeldje. We zijn vandaag allemaal kunstenaars, en geen kopieermachines!

Wel heb ik een opdracht: Met deze materialen gaan we dieren maken. Ik laat zien hoe je stokjes in het piepschuim kunt prikken en dat je ook vormen met stokjes aan elkaar kunt verbinden. Ik laat ook zien hoe je het mesje en de piepschuimsnijder veilig gebruikt om piepschuim mee te snijden. Wat gaaf, dit mag je straks gewoon zelf ook gaan doen!

Als laatste beloof ik jullie dat we vandaag het dier in elkaar gaan zetten, en dat we hem volgende week een vachtje gaan geven. Dat gaan we doen met stukken nepbont, vilt, veren, wol, kralen enz. Nee, dat heb ik nu nog niet meegenomen, vandaag gaan we bouwen!

Wanneer ik de keer erna weer bij je in de klas kom heb ik ontzettend veel verschillende materialen meegenomen, allemaal zodat jij jouw dier kunt aankleden met het meest bij hem passende vachtje. En ik heb nog iets meer bij me: letterstempels in verschillende maten. Wanneer jouw dier af is kun je hiermee op een gekleurd kaartje zijn of haar naam (die je natuurlijk ook zelf verzonnen hebt!) stempelen.

Dit is een ontzettend leuke activiteit om met de klas te doen, en er bijvoorbeeld daarna een vreemde-dierenmuseum van te maken. Deze opdracht is mogelijk vanaf groep 3.

Wat kost het (incl materialen):        

  • Groepen tm 15 leerlingen 280,-
  •  Groepen tm 25 leerlingen 300,-

Hoe lang duurt het: 32 lessen van ieder 1 uur

Voor een meerprijs van 50,- zijn hier ook 3 lessen van ieder 1 uur van te maken, om zo meer verdieping in de opdracht te krijgen.

Waar is het: op jouw locatie (school)

Evt. kilometervergoeding: 0,19 vanaf Eindhoven